Lütfen Bekleyiniz...

E-Posta Adresi
    E-Posta Adresi Tekrar
  • Kayıt Ol
Rusya ve Ukrayna’da ATA Karnelerine ilişkin hususlar [Milletlerarası Ticaret Odası (ICC)'den edinilen bilgiye göre]/06.04.2022

Hızlı Menü

Rusya ve Ukrayna’da devam eden durum bağlamında; Ulusal Kefil Kuruluşlarından (NGA’larından) bazı ülkelerin ATA Karnesi sahiplerinin yakın zamanda Karnenin onaylanması ve bazı Gümrük idarelerinden malların yeniden ihracı ile ilgili engeller yaşadıkları bildirilmektedir. Bununla birlikte, Karne sahipleri tarafından verilen bilgiler eksik olabileceğinden somut bilgi olmadan, sorunu doğrulamak veya muadil Kefil Kuruluşlarından yardım talep etmek zor olacaktır. İşinizi kolaylaştırmak için detaydaki raporlama formunu kullanabilirsiniz. Rusya ve Ukrayna’da sorun yaşadığınız ATA Karneniz ile ilgili somut unsurları forma doldurulduktan sonra, söz konusu Gümrük ve Kefil Kuruluşları ile koordinasyonu sağlayabilmek için lütfen formu Birliğimize gönderiniz. Ukrayna Kefil Kuruluşundan 25 Mart 2022’de alınan en son bilgilere göre, Ukrayna Kefil Kuruluşu çalışanları uzaktan çalışmakta ve şunları bildirmektedir: “Batı Ukrayna’daki gümrük makamları her zamanki gibi çalışıyor. Kargo düzenliyorlar ve Ukrayna’dan malların yeniden ihracatı ile ilgili bir sorun bulunmamaktadır. (…) Gümrüklerimizin takibat ile ilgili çalışma usulleri değişmemiştir”. 18 Mart 2022’de alınan en son bilgilere dayanarak, Rus Kefil Kuruluşu şunları bildirmiştir: “Yeniden ihraç ve ek (replacement) karneler için ATA Karneleri, her zamanki gibi Gümrük tarafından kabul edilmektedir. (…) Karne kapsamında geçici olarak ithal edilen eşyanın yeniden ihracına ilişkin herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. (…) Lojistikteki zorluklar nedeniyle zamanında yeniden ihracatın gecikmesi riski varsa, ek karne (replacement carnet) düzenlenmesi tavsiye edilir.” Ek karne (replacement carnet) kullanımının, Gümrük İdareleri tarafından kabul edilmesine bağlı olduğunu hatırlatırız. Karne Hamilleri, Gümrük tarafından tanınan geçici giriş şartlarına uymalı ve karnelerini uygun şekilde düzenlemelidir. Bölgedeki diğer ülkelere gelince, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Sekretaryası, daha önce kabul edilen ATA Karneleri kapsamındaki malların yeniden ihracı ile ilgili herhangi bir değişiklik veya kısıtlama hakkında bilgilendirilmemiştir.

İşinizi kolaylaştırmak için linkteki raporlama formunu kullanabilirsiniz. Rusya ve Ukrayna’da sorun yaşadığınız ATA Karneniz ile ilgili somut unsurları forma doldurulduktan sonra, söz konusu Gümrük ve Kefil Kuruluşları ile koordinasyonu sağlayabilmek için lütfen formu Birliğimize gönderiniz.